Kapadokya

Her mevsimi ayrı güzel ve dünyanın en etkileyici coğrafyalarından birine sahip Kapadokya…

Burada nereleri görülecek tek tek yazmak istemiyorum zira her kaynakta zaten hepsi belirtilmiş. Göreme Açık hava müzesi, Ihlara Vadisi, yeraltı şehirleri, Paşabağları, Aşk Vadisi, Uçhisar vb. ve tabiki balon turu…

Kapadokyayı ilk kez karlar altında ikinci kez de bahara girerken gördüm. Bir üçüncüyü de yaza girerken her yer daha yeşil vadiler daha göz alıcı iken görmeyi planlıyorum.

Kapadokya’da özellikle tecrübe etmenizi önerdiğim 2 şeyden biri (eğer korkmuyorsanız at ile vadide gezme) ve herhangi bir kaynakta göremediğim yürümeyi sevdiğim için kaldığım otelin önerileri ile tecrübe ettiğim vadi içindeki trekking yolları..

At ile tur için farklı tur şirketleri mevcut. Ben Göreme’de müze yolunda olan turlardan birini aldım. Hayatımda 2.kez ata binen biri olarak  korkmadığımı söylersem yalan olur. Ancak vadide hiç girmediğiniz alanları bu şekilde gezmek, sadece rüzgarın sesi ve atınızın ahengi unutulmaz bir tecrübe. Akşamüstü 4-5 civarı (mevsimine göre) güneşin vadi üzerine farklı renkler yansıtmaya başladığı bir zamanda turu almanızı özellikle öneririm..

IMG_1779

Diğer bir önerim de vadi içinde yürümek. Eminim pek çok trekking yolu vardır ben 2 tanesini değerlendirdim. Biri Güvercinlik vadisinden aşağı inen (daha kısa ve yeşil), diğeri de Kızıl vadiden (daha uzun, heybetli, aralarda kiliselerin de yer aldığı).

Size önerim yürümeye başlamadan önce bilen birinden iyi bir tarif alın. Çünkü özellikle de turistin az olduğu bir dönemde gidecek iseniz takip edecek veya soracak kimse olmadığından ki bence en önemlisi belli bir yerden sonra tabela veya ok olmamasından benim gibi kaybolabilirsiniz… Aslında her 2 yolda da ziyaretçilerin dinlenmesi için küçük soluklanma mekanları mevcut. Ancak maalesef çoğu kapalıydı. Bulduğum tek mekanda portakal & greyfurt suyumu içerken bir insan görmekten dolayı pek mutluydum.

Bu strese rağmen temiz havası, sessizliği, yeşilliği ve göz zevkinizi doyuran renkli oluşumları ile vadi her anıyla size unutulmaz bir keyif veriyor.

IMG_1673
Güvercinlik Vadisi Trekking Yolu

 

IMG_3977
Kızıl Vadi Trekking Yolu

Güneş batışı ve doğuşu için önereceğim alternatifler;

  • Güneş batışı için Kızıl vadi ve Uçhisar Kalesi..
  • Güneş doğuşu için eğer balonda değilseniz Uçhisar kalesinin sağ tarafı vadiye bakan alan… Balonların ahenkle yükselmesi eşliğinde muhteşem bir gün doğumu sizi bekliyor. Konaklamanızı benim gibi bu taraftaki butik otellerde yaparsanız hem izlemesi kolay, çay/kahve eşlikli hem de izledikten sonra yatağınıza ulaşmanız:) (kaldığım yer Millstone Cave Suites idi ancak o tarafta çok fazla butik oteller mevcut)

Yemek olarak saç kavurmasının çok başarılı olduğunu söylemeliyim. Özellikle de Ürgüp’de meydanda yer alan Ehli Keyif’de yediğim. Diğer bir restoran önerisi de Göreme’de Seten Restoran. Hem ambiansı hem de et yemekleri ve mezeleri muhteşemdi. Yanında da güzel bir kırmızı şarap. Bu arada şarap için genelde Turasan önünde kuyruklar olur ama ben Ürgüp’ün yerlisinden aldığım tavsiye ile Kocabağ şaraplarından yine Ürgüp’teki Kocabağ Şarap Evi’nden aldım. Farklı şarapları tadarken içeride de keyifli vakit geçirebilirsiniz.

IMG_3993
Kızıl Vadi’den Gün Batımı
IMG_1882
Kızıl Vadi’den Erciyes Dağı

 

IMG_1867
Göreme Açık Hava Müzesi
IMG_1885
Güvercinlik Vadisi

IMG_3959


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s